Kaupunkiloma, krakova

Kaupunkiloma Krakovaan

Historiaa ja kulttuuria Krakovassa

Matkapoikien järjestämä Krakovan kaupunkiloma alkoi Finnairin lennoilla Helsingistä Puolan Krakovaan keväisenä toukokuun torstaina. Saavuimme vehreään Krakovaan aamulla ja paikallinen, suomea puhuva oppaamme Ella oli meitä lentokentällä vastassa. Kentältä lähdimme yhteisellä bussilla kohti hotellia ja keskustaa, jonne oli noin 30 minuutin ajomatka. Opas kertoi bussimatkan aikana Krakovan historiasta, tulevista yhteisistä retkistä ja käytännön asioista.

Hotelli lähellä Vanhaakaupunkia

Bussi toi meidät lähelle hotellia, joka sijaitsi lähellä Vanhaakaupunkia ja suositulla Kazimierzin kaupunginosassa. Jätimme matkalaukut hotelliin ja lähdimme pienen levähdystauon jälkeen kohti oppaamme vetämää kaupunkikierrosta. Kuulimme Krakovan historiasta ja näimme sen keskiaikaisia, hyvin säilyneitä rakennuksia. Krakova on kuin ihmeen kaupalla selvinnyt toisesta maailmansodasta vahingoittumattomana!

Krakova_03
Vanhassakaupungissa kuuluu hevoskärryjen kopse

Wawelin linna-alue

Hotellilta lähdimme yhdessä ryhmän kanssa oppaan johdolla kohti Vanhaakaupunkia ja Wawelin linna-aluetta. Aluetta kiersi vehreä puisto-alue, josta nousimme Wawelin kukkulalle ja näimme upean kuninkaanlinnan, joka on aikanaan ollut Puolan kuninkaan asuinpaikka 1500-luvulla. Päätin jo heti kierroksen aikana, että palaan seuraavana päivänä Wawelin linna-alueelle ja menen sisälle itse linnaan. Linna-alue ulkopuolelta on ilmainen, mutta museona toimiva linna ja sen lukuisat huoneet ovat pääsymaksullisia. Kukkulan toinen nähtävyys oli 1300-luvulta peräisin oleva Wawelin katedraali.

Krakova_08
Wawelin linna ja Wawelin katedraali

Rynek Glowny

Wawelin kukkulalta jatkoimme matkaa kohti Rynek Glownya eli Krakovan kuuluisan Vanhankaupungintorille, joka on UNESCOn maailmaperintökohde. Matkalla kävimme Jagellonian yliopiston sisäpihalla, jossa mm. itse tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus on opiskellut. Vanhankaupungin toria ympäröi lukuisat historialliset rakennukset kuten nykyisin kauppahallina toimiva Verkatehdas ja 1300-luvulta peräisin oleva Mariankirkko. Mariankirkkoon tutustuimme yhdessä oppaan johdolla myös sisäpuolelta. Kirkon erikoisuutena on sen eriparia olevat kirkon tornit. Tarinan mukaan suunnittelusta vastanneet veljekset kilpailivat kumpi suunnitteli hienomman tornin.

Krakova_10
Marian kirkko Rynek Glowny -torin laidalla

Historiaa ja nykyaikaa

Yhteisen kaupunkikierroksen jälkeen hotelliin (Hotel Ester) saavuttuamme kello ei ollut vielä kolmeakaan, joten päätimme vielä lähteä matkakumppanin kanssa hotellin lähellä sijaitsevaan ostoskeskukseen syömään ja shoppailemaan. Krakovassa hintataso on Suomea huomattavasti edullisempi ja vaatteet ja ruoka olivat kohtuullisen hintaisia. Illalla oli mukava kaatua hotellin puhtaaseen petiin, jalat hellinä päivän kävelystä. Suunnittelin jo illalla nukkumaan mennessä seuraavan päivän ohjelmaa. Halusin päästä käymään Wawelin aukion kuninkaanlinnassa sisällä, ja olin lukenut etukäteen pitkistä jonoista.

Wawelin linna

Saavuin Wawelin linna-aukiolle yhdeksän maissa eikä pelättyjä jonoja linnaan ollut. Museona toimivan linnan liput haetaan linna-aukion toiselta puolelta. Linnan eri osioihin pääsi tutustumaan erillisillä opastetuilla kierroksilla. Itse ostin liput “Kuninkaallisiin privaattihuoneisiin” ja Sandomierskan torniin. Tarjolla olisi ollut kierroksia myös mm. yleisiin tiloihin, aarrekammioon ja lohikäärmeen luolaan. Suosittelen varaamaan kuninkaanlinnaan ja sen eri osioihin tutustumiseen vaikka koko päivän! Linnan sisähuoneet oli henkeäsalpaavan upeat, jopa kullatut kattokoristeet ja maalaukset oli (lähes) entisessä loistossaan. Suuri osa sisustuksesta ja jopa osa lattiaa oli säilynyt 1500-luvulta. Englanniksi opastettuun kierrokseen meni noin vajaa tunti.

wawel
Wawelin kuninkaanlinna

Wawelin linna

Linnan tutustumisen jälkeen päätin vielä ostaa lipun Wawelin katedraaliin. Osa katedraalista oli ilmainen. Huom. lippu katedraaliin ostettiin suoraan kirkkoa vastapäätä, eli siis eri paikasta kuin kuninkaanlinnan liput. Opas oli edellisenä päivänä kertonut, että jos jaksaa kavuta katedraalin kirkon torniin ja koskettaa vasemmalla kädellä kirkon kelloa, se tuo hyvää onnea. No olihan se kavuttava! Portaat oli aika ahtaat ja osin pimeätkin, joten en suosittele kirkon tornia ahtaanpaikankammoisille. Kirkkoon sai jonottaa noin puolisen tuntia, mutta oli kyllä sen arvoinen! Tarina kertoo, että kirkon sisäänkäynnillä roikkuvat luut olisivat lohikäärmeen luita, ja kaupunki on niin pitkään pystyssä kun luut katosta roikkuvat. Lohikäärme onkin Krakovan kaupungin symboli, siltä ei voi välttyä katukuvassa. Wawelin linna-alueen alarannassa on myös lohikäärmepatsas, joka sylkee oikeaa tulta!

kirkon_kellot
Kirkon korkeimman kellon koskettaminen tuo hyvää onnea

Kazimierz

Iltapäivällä lähdimme vielä yhdessä oppaamme kanssa tutustumaan Krakovan juutalaiskortteliin Kazimierziin. Krakovan juutalaisten historiaan pääseekin parhaiten tutustumaan nimenomaan juutalaiskortteleissa. Kazimierzin kaupunginosa sijaitsee lyhyen matkan päässä Krakovan Vanhastakaupungista. Nykyään ravintoloiden täyttämä trendikäs Kazimierz näyttää kaupungin synkän puolen ja kertoo juutalaisten historiasta. Tutustuimme yhdessä yhteen alueen lukuisista, toiminnassa oleviin synagogiin ja kiertelimme Schindlerin lista -elokuvan kuvauspaikoilla.

kazimierz
Kazimierz ja Remuh synagoga

Auschwitz-Birkenau

Olin päättänyt jo etukäteen, että haluan käydä Krakovan laidalla sijaitsevassa Auschwitz-Birkenau -keskitysleirimuseossa. Kun sitten jo hyvissä ajoin etukäteen varaamani kokopäiväretki keskitysleirimuseoon yllättäen peruuntui edellisenä iltana, meinasi paikka jäädä näkemättä. Krakovassa on lukuisia eri yrityksiä, jotka tarjoavat opastettuja matkoja Auschwitziin ja lähdin aamulla aikaisin etsimään uutta kuljetusta museoon. Liput museoon oli varattava etukäteen, joten omatoimimatkaan ei ollut enää mahdollisuutta. Löysinkin keskustasta melkein heti lähtevän minibussin, jolle oli enää yksi paikka jäljellä. Matkaa alueelle oli noin 60 kilometria ja kokonaisuudessaan retkeen meni 7,5 h. Opastettu retki maksoi kuljetuksineen ja englanninkielisen opastuksen kanssa n. 35 €.  Omatoimisesti pääsee alueelle halvemmalla, mutta aika pitää varata etukäteen. Paikkaa ei suositella alle 14 vuotiaille.

auswitchz
Auschwitz I ja kuuluisa Arbeit Macht Frei -kyltti

Auschwitz I

Alueella oli tiukat turvatoimet. Alueelle ei saa tuoda ruokaa (juomapullon saa ottaa) ja laukku ei saa olla isompi kuin A4-paperi. Ennen sisäänmenoa on pieni eväskioski.  Keskitysleirialue koostuu kahdesta osasta, Auschwitz I:stä ja Birkenausta, joiden välimatka on noin 2 kilometriä. Kierros alkoi kuuluisan Arbeit Macht Frei -kyltin alta. Paikalla oli runsaasti ihmisiä, ja kuljimme oppaan kanssa yhdessä ryhmässä parakista toiseen kuunnellen paikan synkkää historiaa. Osa rakennuksista oli entisessä kunnossaan, osa oli entisöity museotilaksi joissa oli valokuvia, vangeille kuuluvia vaatteita, esineistöjä ja dokumenttejä. Oli surullista nähdä vangeille (varsinkin lapsille) kuuluneita vaatteita, matkalaukkuja, hiusharjoja ja kenkiä. Auschwitz I:ssä oli säilynyt alkuperäiset lattiat, vankien ja natsisotilaiden tilat, vankityrmät ja jopa kaasukammio ja krematorio oli alkuperäisiä. Auschwitz I ja Birkenaun työleiri eroaa toisistaan huomattavasti. Auschwitz I:ssä oli parakkeja ja tiilirakennuksia vieri vieressä, Birkenaussa isot laajat parakit jatkuvat silminkantamattomiin.

auswitchz_01.jpg
Birkenaun junarata

Auschwitz II eli Birkenau

Pienen matkan päässä Auschwitz I:stä sijaitsi isompi ja laajempi työleiri. Suurin osa Auschwitz-Birkenaun yli 1,1 miljoonasta vangista asui ja kuoli tällä leirillä. Nimenomaan Birkenauhun vankeja kuljettanut junarata päättyy. Birkenaussa kaasukammioista ja krematorioista muistutti vain rauniot. Birkenaun työleirillä kävelyä tuli enemmän, kävimme alueen toisella puolella katsomassa kaasukammioin raunioita ja Auschwitzin uhrien muistomerkkiä. Viimeisenä tutustuimme yhteen naisten puolen vahingoittumanana säilyneestä puuparakista, joissa naisvangit nukkuivat.

birkenau
Birkenaun puuparakki

Auschwitz-Birkenaun käynti oli itselleni tärkeä historiallinen muistutus synkästä ajanjaksosta Euroopan lähihistoriassa. Huomaan vieläkin – monta viikkoa matkan jälkeen ajattelevani aika ajoin keskitysleiriä ja sen tapahtumia. Elokuvista ja kirjoista lukemani asiat olivat käsinkosketeltavan lähellä. Omat pienet ongelmat ei enää tunnu niin suurille. Vierailu saattaa herättää monenlaisia tunteita, kaikille paikassa vierailu ei ehkä sovi.

krakow
Kiitos Krakova!

Kokonaisuudessaan Krakova tarjosi minulle historiaa – loisteliasta ja synkkääkin sellaista. Kaunis Krakova ei ole turhaan yksi Euroopan kulttuurikaupungeista ja UNESCOn maailmanperintökohde. Halvan hintatason, ystävällisen palvelun ja upeiden historiallisten käyntikohteiden ja rakennusten johdosta Krakova onkin lähes täydellinen kaupunkilomakohde.

Lue lisää ja varaa >>

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s