Grindelwald, Sveitsi, vaellusmatka

Vaellusmatkalla Sveitsissä

–tuotannon tytöt Riitta ja Mari kävivät testaamassa uutuusmatkamme viime heinäkuussa

1. matkapäivä: lentäen ja junalla kohti Grindelwaldia

Lähdimme aamuvarhain matkaan Helsinki-Vantaalta Finnairin lennolla kohti Zürichiä. Edessä oli kuuden päivän vaellusmatka Sveitsin upeissa vuoristomaisemissa. Lentokoneessa istuessamme kertasimme vielä varusteita, joita pakkasimme mukaan vaellusreissua varten: maastolenkkarit (kaikista tärkein varuste!), kuorihousut, kevyttoppatakki, shortsit, vaihtovaatteita ja tietysti pieni reppu, jossa kantaa lisävaatteita vaelluksilla… Säätiedotus oli luvannut alueelle lämmintä viikkoa (+25 astetta), mutta koska sää voi vaihtua Alpeilla nopeastikin, oli lämpimät varusteet myös ehdoton lisä kesätamineiden joukossa.

Saavuttuamme Zürichiin hyppäsimme junaan, joka lähtee suoraan lentoasemalta kohti Grindelwaldia. Junat ovat siistejä Intercity-junia ja kulkevat sveitsiläisellä tarkkuudella. Vaihdoimme junaa ensin Bernissä  ja vielä kerran Interlakenissa. Kahdessa ensimmäisessä junassa oli ravintolavaunu, jossa voi ruokailla matkan aikana. Lentoasemalta voi myös ostaa evästä junaan.

Juna saapui Grindelwaldiin n. klo 14. Edessämme avautuivat uskomattoman upeat, henkeäsalpaavat maisemat:  sinitaivaalle, pilvenhattaroiden taakse kohoilevat vuoret, vehreät niityt ja viehättävä, kiireetön kylä, jossa aika tuntui seisahtuvan. Hetken aikaa hieroimme silmiämme ja vain ihastelimme haltioissamme tuota näkymää.

sveitsi2sveitsi1

Kävelymatka juna-asemalta hotellille on noin 500 m. Majoituimme Hotel Hirscheniin, joka on kodikas, pieni perhehotelli Grindelwaldin keskustassa pääkadun varrella. Hotellilta on lyhyt kävelymatka kylän urheilukeskukseen  ja Firstin asemalle kulkevalle kaapelihissiasemalle. Myös Grindelwaldin ravintolat, kaupat ja muut palvelut ovat kävelymatkan päässä. Buffetaamiainen ja sisäänpääsy lähellä sijaitsevaan urheilukeskuksen sisältyvät matkan hintaan. Urheilukeskuksessa on mm. uima-allas. Hintaan sisältyy myös saunan käyttö.

Hotellissa on ilmainen WI-FI, Hissi, ravintola (avoinna ke – su) sekä hiljattain remontoitu iso saunaosasto. Huoneet on sisustettu viehättävästi ja sisustuksessa on käytetty paljon puuta. Comfort-luokan huoneissa on lisäksi parveke ja vuoristonäköala Eigerille. Jätimme matkatavaramme hotelliin ja käytimme loppupäivän pikkukylään tutustumiseen.

Kylässä on helppo liikkua jalan. Kylä on kooltaan ihastuttavan pieni, mutta silti kauppoja ja ravintoloita löytyy mukavasti. Jylhät vuorenhuiput ympäröivät kylää, näistä tunnetuimpana Eiger-vuori, jonka pohjoisseinä on monen vuoristokiipeilijän to do -listalla. Myös meille kokemattomille patikoijille kylä toimi erinomaisena tukikohtana, sillä Grindelwaldista on loistavat sähköjuna- ja hissiyhteydet alueen lukuisille patikointireiteille ja huipuille. Jungfraun alueen junapassilla (joka kuuluu matkan hintaan) on vapaa kulku (lähes) kaikkiin alueen juniin ja hisseihin, minkä ansiosta alueella kulkeminen on varsin helppoa.

 

sveitsi15

2. matkapäivä:  Kleine Scheidegg – Wengen – Männlichen

Hyvin nukutun yön jälkeen ravitsimme itsemme maittavalla aamupalalla. Aamiaisella on herkullista leipää, paikallisia juustoja, sveitsiläistä mysliä ja leikkeleitä. Lähes kaikki tarjottavat on lähiruokaa – ja maultaan todella herkullisia.

Matkasimme pikkujunalla Kleine Scheideggeniin, josta patikoimme Wengenin kylään. Wengen sijaitsee vuoren rinteessä, harjanteella Lauterbrunnenin laakson yläpuolella. Tässä autottomassa, kauniissa kylässä odottaa historiaa huokuva, kiireetön tunnelma. Kylä on monelle tuttu talviurheilukeskus, ja kylän läheisyydessä Lauberhornin rinteillä käydään vuosittain alppihiihdon maailmancupin osakilpailu. Teimme kävelykierroksen kylän kapeilla kaduilla. Pienen tauon jälkeen jatkoimme matkaa kabiinihissillä Männlichenin vuorenhuipulle, josta aukesi upeat maisemat Jungfrauhin, Eigeriin, Mönchiin ja alas laaksoon. Palasimme Grindelwaldiin gondolihissillä, joka oli valmistuessaan mailman pisin ja pitää edelleenkin kolmatta sijaa.

sveitsi26

sveitsi17

sveitsi16

Ensimmäisen päivän vaellus oli kevyt. Vaellusreitti oli pääosin mukavaa polkua, suurimmaksi osaksi alamäkeä. Reittiin sisältyy muutama lyhyt kohta vähän jyrkempää mäkeä, joten vaellus tuntui kyllä jaloissa. Maisemat vaihtelivat alppiniityistä metsään ja näkymiin lumihuipuille ja jäätiköille.  Vaellus ei vaadi varsinaisesti kuntoa, mutta jäsenissä ja nivelissä kyllä tuntui alamäkikävely.

3. matkapäivä Schynige Platte – First
Nappasimme varhaisen aamiaisen jälkeen lounaspaketit mukaan hotellilta ja lähdimme junalla kohti Wilderswiliä, jossa oli junanvaihto.  Tunnelmallinen hammasratasjuna nousi jyrkästi rauhallista vauhtia 2068 m korkeuteen Schynige Plattelle ja jo junamatkan aikana näkymät alas laaksoihin ja pikkujärville saivat meidät haukkomaan henkeä. Emme malttaneet istua junan puupenkeillä vaan kurkottelimme ikkunasta  ja annoimme kameroiden laulaa.

sveitsi5

sveitsi4

Ylitimme puurajan ja aloitimme varsinaisen ”panoraamavaelluksen” Schynige Plattesta pitkin niittypolkua.  Kontrasti tummien vuorten, vihreiden niittyjen ja valkoisten huippujen välillä oli upea ja jo alkumatkasta pysähtelimme ihastelemaan maisemia ja kuvaamaan. Opas patistikin meitä ystävällisesti jatkamaan, sillä matkaa riitti vielä edessäpäin. Reitin edetessä vastaan tulivat huikean kauniit panoramamaisemat Jungfraun vuorille: Jungfraulle, Eigerille ja Mönchille. Kuulimme murmelien viheltävän ja lehmänkellojen kilkattavan ja jostain kaukaa kantautui Alppitorvien upea ääni. Pysähdyimme syömään eväät matkan varrella. Myöhemmin reitillä otimme lisäenergiaa päiväreppuun pakatuista energiapatukoista, joita kannattaa pidemmälle vaellukselle ottaa mukaan. Reitti nousi ylöspäin karumpiin ja kivikkoisempiin maisemiin.

sveitsi3

sveitsi10

Lyhyen matkaa kuljimme ohuessa lumessa, mutta lämmintä oli silti ja matka taittui shortseissa. Ilman ohuus ja nousut tuntuivat päivän edetessä ja huomasimme hengästyvämme hieman helpommin. Pidimme taukoja, tankkasimme lisää energiaa eväistä ja ikuistimme kameroilla upeita maisemia. Meille  oli kerrottu, että sää saattaa Alpeilla muuttua nopeastikin, joten olimme pakanneet päiväreppuun sekä lämmintä, sateenkestävää kuin helteeseen sopivaa vaatetta. Lämmin sadekuuro yllättikin meidät ja vaihdoimme GoreTexit päälle. Hyvin sisään ajetut vaelluskengät olivat kultaakin kalliimmat, pitivät otteensa kivipoluilla eikä rakkoja syntynyt.

sveitsi13

sveitsi24

Päivä oli vaativa pituutensa ja maastonsa puolesta, mutta normaalikuntoinen sohvaperuna selvisi siitä ihan kunnialla. Illalla ajattelimme unen tulevan nopeasti, mutta toisin kävi. Päivän upeat elämykset pyörivät vielä pitkään illalla mielessä.
Toisen päivän vaellus oli selvästi pidempi ja vaativampi kuin ensimmäisen.  Reitti kulki vaihtelevaa polkua pitkin, missä ei ollut älyttömän suuria korkeuseroja tai liian jyrkkiä nousuja/laskuja, mutta toki niitäkin löytyy. Vaativuutta ja haastetta nostaa päivän pituus ja aikataulupaine (on ehdittävä bussiin/hissiin). Paikoitellen on hankalampikulkuisia kohtia ja jyrkänteitä polun vieressä. Reitiltä on upeat panoramamaisemat Jungfraun alueelle ja alueen korkeimmille huipuille Jungfraulle, Eigerille ja Mönchille.

4. matkapäivä: Pfingstegg-Bäregg
Pitkän vaelluksen jälkeen vuorossa oli taas kevyempi vaellus. Nautittuamme hotelliaamiaisen  kävelimme lyhyen matkan kabiinihissille. Päivän patikka alkoi Pfingstegistä (1391 m), josta nousimme Bäreggin tuvalle (1775 m) noin 1,5 tunnin matkan. Pidimme lounastauon tuvalla, jonka aurinkoterassilta ja panoraamaikkunoista avautuvat maisemat Grindelwaldin laaksoon ja kaupunkiin, sekä rotkoon Grindelwaldin jäätikölle.

sveitsi9

sveitsi7

Reitti Bäreggin alppimajalle oli hyväkuntoista polkua pikkuhiljaa nousten. Päivä oli suhteellisen kevyt, lyhyen kävelymatkan vuoksi, mutta henkisesti ehkä haastavampi kun paikoitellen polkujen vierellä rinteet putoavat jyrkästi. Hieno patikkareitti ja upeat maisemat Gletscherschluchtin jäätiköille. Reitillä näkee myös hyvin, miten nopeasti jäätiköt on sulaneet viimeisten vuosikymmenten aikana.

5. matkapäivä Top of Europe + Eigertrail patikointi

Hyvin nukutun yön ja herkullisen aamiaisen jälkeen lähdimme junalla kohti Kleine Scheideggiä ja vaihdon jälkeen jatkoimme ylös Jungfraujochille (Top of Europe 3454 m.) Jungfraujoch on Sveitsin suosituimpia nähtävyyksiä, jossa käy vuosittain yli 800 000 matkailija. Junamatka pienellä punaisella junalla ylös kulkee Eiger-vuoren sisällä tunnelissa, ja on jälleen kerran elämys jo itsessään. Juna pysähtyi nousun aikana 5 minuutiksi Eismeerin tunneliasemalla (3160 m). Aseman pääasiallinen tarkoitus on tarjota matkustajille mahdollisuus ihailla kaunista valkoista näkymää alas ikijäätikölle. Tätä tarkoitusta varten vuoren seinän on asennettu panoraamaikkunat.

Näimme ikkunasta valtavia jääkuutioita, jotka on pakkautuneet toisiaan vasten sekä valkoisen ikijäätikön, joka jatkuu ja jatkuu kadoten vuorten taakse. Upeat jäätikköhuiput antavat pientä esimakua tulevasta. Ihmiset juoksivat junasta ikkunalle, ja jokainen halusi päästä parhaalle paikalle. Pian sama joukko juoksi takaisin junaan ja matka jatkui. Junamatkan aikana näimme videon, jossa kerrottiin rautatietunnelin hurjasta rakennusprojektista. Rataa rakennettiin haastavissa ja luonnollisesti kylmissä olosuhteissa lähes 20 vuoden ajan -sen ajan mukaisilla varusteilla.

sveitsi23

sveitsi19

Pääteasema Top of Europe sijaitsee 3454 m korkeudessa ollen maailman korkein juna-asema. Sphinxiksi nimetyltä ylimmältä näköalapisteeltä näkyy 360 asteen panoraamassa lukuisia jäähuippuja. Kirkkaalla säällä näkyy Ranskaan ja Saksaan asti.  Vierailimme ylhäällä ikijäähän kaivetussa jääpalatsissa, alaterassilla, nautimme sveitsiläistä klassikkoa Raclettea panoraamaravintolassa ja teimme ostoksia matkamuistomyymälässä sekä Lindtin suklaamyymälässä. Lähetimme kotiin terveisenä postikortit maailman korkeimmalta postiasemalta, erikoisleimalla varustettuna. Koska omat sanat eivät riitä kuvaamaan näin ainutlaatuista kokemusta, voivat kuvat puhua puolestaan.

sveitsi18

sveitsi20

Vierailu Top of Europella kesti noin 3h, jonka jälkeen matkasimme junalla alas Eigergletcheriin, josta alkoi päivän patikkaosuus. Reitti on hyväkuntoista polkua. Reitti kulkee alamäkeen mukavasti kumpuillen, ei liian jyrkästi. Kovaa kuntoa ei tarvita, mutta jaloille on taas hiukan haastavampaa kun kuljetaan koko ajan alamäkeen. Haastavuutta lisää muutama puron/joen ylitys. Reitiltä on hienot maisemat Grindelwaldin laaksoon, ja vaikuttava Eigerin pohjoisseinä (kuuluisa haastava vuorikiipeilyseinämä) kohoaa polun yläpuolella.

6. matkapäivä: ilmalentoa ja kotiinpaluu

Nautimme aamiaista hotellilla, jonka jälkeen meillä oli mahdollisuus viettää viimeinen aamupäivä haluamallamme tavalla kylässä tai ympäristössä. Junapassi on vielä voimassa viimeisenäkin matkapäivänä, joten päätimme lähteä kabiinihissillä uudestaan Firstin asemalle ja kokeilemaan ilmalentoa valjaiden varassa. Ensin nautimme kuitenkin raikkaat juomat Firstin asemalla sijaitsevan ravintolan näköalaterassilla. “First flyerissa” istutaan istumavaljaisiin ja liidetään vaijerin varassa 800 metrin matka alas laaksoon. Vauhti kiihtyy matkan aikana jopa 84km/h.

sveitsi29

sveitsi30

sveitsi28

Extreme-aamupäivän jälkeen kirjauduimme ulos hotellista ja lähdimme kohti rautatieasemaa ja klo 14:00 junalla kohti Zürichiä. Junassa on ravintolavaunu (yleensä), mutta junamatkalle kannattaa varata syötävää.

Vaellusmatkallamme oppaan vetämä vaellusohjelma sisältyi matkan hintaan. Vaellusten kesto mitataan vuoristokohteissa ennemmin ajassa kuin kilometreissä. Reitit kulkevat pääasiassa 1000-2500 metrin korkeudessa. Reitit sopivat kaiken tasoisille patikoinnin ja vaelluksen harrastajille. Vaikka vaellusohjelmaan osallistuminen ei edellytä kovaa fyysistä kuntoa, suosittelemme kaikille matkaan lähteville laittamaan ”lihakset kuntoon” kuntoilemalla säännöllisesti ennen matkaa. Korkealla vuoristossa ilma on ohuempaa ja kulkeminen on siten fyysisesti raskaampaa.

Matka oli kerrassaan unohtumaton kokemus. Alueen uskomaton kauneus teki vaikutuksen koko retkiseurueeseemme ja kylän kiireettömässä tunnelmassa todella tunsi olevansa lomalla. Jäimme kyllä välittömästi koukkuun ja tuonne on ehdottomasti päästävä uudestaan – toisella meistä onkin jo uusintamatka varattuna 🙂

Lue lisää ja varaa vaellusmatka Sveitsiin täältä.

 

2 thoughts on “Vaellusmatkalla Sveitsissä”

  1. Miten muuten tällaisilla patikkamatkoilla ulkomailla käytännössä hoituu vessatarpeet? Onko siis reittien varrella mitään bajamajoja tms. vai voiko tarpeet tehdä tarvittaessa johonkin pusikkoon kuten esim. Suomessa voisi tehdä?

    Like

    1. Hei Meri! Tärkeä kysymys. Reittiemme varrella on majataloja ja ravintoloita, missä myös pidämme lounastauot, eli vessoja on. Toki jos kova hätä yllättää, niin puskassakin voi käydä, huomioitava toki on että mitään roskaa ei saa jäädä jälkeen eli paperit tuodaan vuorilta pois. 🙂

      Like

Leave a comment